Iets voor jou?

Ben je er klaar voor om te kiezen voor jezelf en wil jij je lijf op een gezonde manier verzorgen? Dan is de keuze voor een verandering van je levensstijl met Metabolic Balance zeker iets voor jou.

Iets voor jou?

Ben je er klaar voor om te kiezen voor jezelf en wil jij je lijf op een gezonde manier verzorgen? Dan is de keuze voor een verandering van je levensstijl met Metabolic Balance zeker iets voor jou.

Wanneer is Metabolic Balance iets voor jou?

Ben je het worstelen met je gewicht zat? En heb je van alles geprobeerd, maar heb jij je doel nog niet bereikt? Metabolic Balance gaat verder dan alleen afvallen. Met Metabolic Balance reset jij jouw lichaam, jouw stofwisseling, zodat je voedingsmiddelen blijvend omzet in energie in plaats van vet.

Maar er is meer… Heb je last van vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, transpiratie, concentratieproblemen, slecht geheugen of depressie? Heb je behoefte aan snacks en frisdrank, ben je snel geïrriteerd of heb je een flauw gevoel voor je gaat eten? Dan kan het best zijn dat je stofwisseling uit balans is. En weet je dat een evenwichtige stofwisseling juist belangrijk is als sterke basis voor onze gezondheid, vitaliteit en dus ook je gewicht? Want als jouw stofwisseling niet meer in balans is, kan dat leiden tot overgewicht, leverproblemen en ook het zogenoemde metabool syndroom. Met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg.

stofwisseling

Wat is het Metabool syndroom?

Het metabool syndroom is op zich geen ziekte. Het is een verzamelnaam voor een serie aandoeningen die het metabolisme, ook wel stofwisseling genoemd, ontregelen. Als jij je evenwicht tijdig herstelt, dan is er niets aan de hand. Maar als je stofwisseling langere tijd uit balans is, dan kan het voedingsstoffen niet goed verwerken en krijg je op den duur last van gezondheidsklachten.

metabool syndroom

Klachten en ziektes

Als de stofwisseling langer ontregeld is, kunnen er deze ziektes ontstaan:

Verhoogde bloeddruk en hypercholesterolemie, met verhoogde kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct en een beroerte.
Gewrichtsklachten, zoals artrose en peesontstekingen
Hormonale klachten, zoals PMS, overgangsklachten, PCOS, impotentie, onvruchtbaarheid, hypothyreoïdie
Diabetes type 2
Oogklachten, slaapapneu, haaruitval
Sommige vormen van kanker

Het lastige is, dat de echte klachten pas ontstaan als deze situatie langer bestaat. Wellicht behoor jij ook tot de 23% van de ‘gezonde’ Nederlanders die het metabool syndroom heeft, zonder dat je het weet…

De wereld gezondheidsorganisatie (WHO) heeft de symptomen van het metabool syndroom gedefinieerd:

  • een nuchter bloedsuiker boven 6.1 mmol/l
  • een buikomvang van meer dan 94 cm voor mannen en 80 cm voor vrouwen
  • Triglyceriden hoger dan 1,7 mmol/l
  • HDL lager dan 0,9 mmol/l
  • Bloeddruk hoger dan 140/90 mm Hg

Er is sprake van metabool syndroom als er naast een verhoogde nuchter bloedsuikerwaarde twee van de andere symptomen zijn. Dus als jij een nuchtere bloedsuikerwaarde hebt van 6,4 mmol/l, een buikomvang hebt van 98 cm en een bloeddruk van 145/95 mm Hg, dan heb je het metabool syndroom.

metabool syndroom
Buikvet

Wat zijn de risicofactoren van het metabool syndroom

De belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van het metabool syndroom zijn vaak een combinatie van ongezond eten en drinken en te weinig bewegen. Want als je lichaamscellen de overmaat van voeding niet gebruiken, word je dikker en uiteindelijk ook insulineresistent. Dat is de basis voor de ontregeling van de stofwisseling: je lichaam zet voeding om in vet in plaats van in energie. En de opslag van vet is oneindig… Het gevaar zit hem dan in het buikvet zelf!

Buikvet is namelijk niet zomaar vet. Het is eigenlijk actief klierweefsel: het produceert allerlei stoffen die ontstekingen bevorderen, de zogenaamde laaggradige ontstekingen. Deze stoffen veroorzaken onder andere ontstekingsreacties, bloedvatvernauwing en een verhoogde neiging tot bloedstolling. Maar ook verhogen deze stoffen de bloeddruk, waardoor het risico op schade aan hart- en bloedvaten, ogen, zenuwen en nieren groter wordt. Bij ontstekingsreacties kun je denken aan gewrichtsklachten zoals artrose en peesontstekingen, maar ook aan spijsverteringsklachten en voedselallergieën. Daarnaast produceert het buikvet ook oestrogeen, waardoor de hormoonhuishouding wordt verstoord. Terwijl een juiste hormoonhuishouding van belang is om PMS, overgangsklachten, PCOS, impotentie, onvruchtbaarheid en hypothyreoïdie te voorkomen.

Maar insulineresistentie wordt niet alleen veroorzaakt door te veel een te vaak eten. Wist je dat stress zorgt voor een verhoging van cortisol, wat op zijn beurt voor insulineresistentie zorgt? Met alle gevolgen zoals hierboven beschreven. Uiteindelijk kan insulineresistentie ook leiden tot diabetes type 2.

  • Leeftijd: hoe ouder, hoe meer kans op insulineresistentie en metabool syndroom
  • Geslacht: metabool syndroom komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen
  • Medicijn gebruik: diuretica, corticosteroïden, bètablokkers, antipsychotica, antidepressiva, de anticonceptiepil verhogen de kans op metabool syndroom
  • Erfelijke aanleg voor overgewicht
  • Leefstijlfactoren: onregelmatig dag- en nachtritme, roken, stress, weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding, overgewicht
  • Voedingsfactoren: gebruik van veel suikers, geraffineerde zetmeelrijke producten (witte pasta, rijst, pizza e.d.), alcohol, verzadigd vet, transvetzuren en een te lage inname van vezels, omega-3 vetzuren (vis) en diverse vitamines en mineralen (vitamine B, E, zink, magnesium, chroom)
Bloedonderzoek voeding

Het bestrijden van deze ziektes

Is er dan niks meer aan te doen? Gelukkig wel! Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar zelfs als je diabetes type 2 hebt kun je het proces omkeren! De sleutel ligt in het herstellen van je stofwisseling. Als je jouw stofwisseling weer in balans brengt, zal je lichaam voedingsstoffen omzetten in bruikbare energie in plaats van (buik)vet. Zo kun je gezondheidsproblemen voorkomen of zelfs verhelpen.

Jouw stofwisseling is uit balans geraakt door het te vaak eten van onvolwaardige voedingsmiddelen. En dat betekent dat jouw stofwisseling weer in balans kan worden gebracht door het eten van de juiste voeding, zonder het gebruiken van medicatie! Maar wat zijn nou de juiste voedingsmiddelen voor jouw lichaam? De juiste voedingsmiddelen is voor iedereen verschillend, want iedereen is op een andere manier uit evenwicht en heeft andere tekorten opgebouwd. Bij Metabolic Balance analyseren we daarom jouw bloedwaarden. Wil je weten hoe jouw bloedwaarden ons vertellen welke voedingsmiddelen bij jouw lichaam passen? Lees dan meer over onze aanpak, waarbij wij een voedingslijst samenstellen op basis van jouw bloedwaarden.

Bloedonderzoek voeding

Videos

Metabolic Balance

Metabolic Balance eenvoudig uitgelegd

Dr Wolf Funfack over bloedwaarden

Metabolic Balance – wat is het

Mijn leven, mijn gezondheid – Tip van de Week 39

Trips & Travel RTL4 Metabolic Balance Nederland

Metabolic Balance

Risico’s van overgewicht en een. ongezonde levensstijl.

Bewustwording is de eerste stap naar verandering…

 


Metabolic Balance kan niet worden gevolgd als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook bij ernstige nier- of leveraandoeningen, eetstoornissen of bij gebruik van antipsychotica kun je niet aan het programma deelnemen. Tevens kunnen wij voor mensen met een histamine- of fructose-intolerantie en veganisten geen voedingsplan maken.